RWS kleding en EN471-kleding, Wat is het verschil?

op dinsdag, 12 november 2013. In Veiligheidskleding, Signalisatiekleding, Normeringen

RWS kleding en EN471-kleding, Wat is het verschil?

Signalisatiekleding, ook wel signaalkleding of hoge zichtbaarheidskleding genoemd, is er in veel soorten. EN471 is een veel gehoorde normering, evenals RWS-normering.

Wat is nu precies het verschil tussen EN471 en RWS en is er eigenlijk wel een verschil of zijn het twee benamingen voor dezelfde norm?

Het ligt eraan van welke kant je het bekijkt... Een RWS-jas voldoet aan de EN471 norm, maar niet iedere jas die voldoet aan EN471 voldoet ook aan de RWS-norm.

Laat ik bij het begin beginnen. Wat is de RWS-norm? RWS staat voor Rijkswaterstaat. Voor werkzaamheden op en aan Rijkswegen hanteert wegbeheerder Rijkswaterstaat (RWS) in eerste instantie de Europese normen EN-471. Als aanvulling heeft Rijkswaterstaat echter de Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden (RWS AVV, 1995) uitgevaardigd. Hierin staan aanvullende eisen aan de kleding die wegwerkers moeten dragen. De specificaties concentreren zich met name op het aantal en de plaats van de reflecterende strepen. Deze moeten de vorm hebben van een Romeinse II (soms ook wel de vorm van een H genoemd), waarbij de verticale banden over de schouder doorlopen. Op de mouwen en broekspijpen moet aan de buitenkant bovendien een verticale streep aanwezig zijn. Verder moet het kledingstuk geheel in dezelfde kleurstelling zijn (oranje-rood voor wegwerkers en geel voor spoorwerkers).

Wat is dan precies het verschil met EN471 zult u zich afvragen.

Bij broeken is dat de verticale reflecterende streep die ontbreekt bij EN471, maar wel aanwezig is bij RWS kleding. Bij jassen en shirts is dat de verticale verbinding tussen de 2 horizontale reflectiestrepen die ontbreekt bij EN471, maar wel aanwezig is bij RWS kleding.

Om een en ander te verduidelijken heb ik hieronder een video over het verschil tussen RWS en EN471 geplaatst.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Reageren als een bezoeker (niet ingelogd).

Socal Media

Bezoek adres

  • Kalmarweg 14-2
  • 9723 JG Groningen

Contact

  • T: 050-549 2668
  • E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • F: 050-549 1829
  • Ga naar contact pagina »