EN343: beschermende kleding tegen regen

op donderdag, 05 december 2013. In Regenkleding, Veiligheidskleding, Normeringen

EN343: beschermende kleding tegen regen

De norm EN343 geeft de waterdichtheid en de waterdampweerstand aan. Beide worden in 3 klassen ingedeeld, waarbij klasse 3 het hoogste prestatieniveau aangeeft. Bij deze norm worden beide cijfers weergegeven waarbij het eerste cijfer de classificatie van de waterdichtheid aangeeft en het tweede cijfer de classificatie van het ademend vermogen.

De cijfers worden rechts naast het pictogram weergegeven. De X staat voor de weerstand tegen het doordringen van water. Deze factor is erg belangrijk voor een uitstekende bescherming. De Y staat voor de verdampingsweerstand. De verdampingsweerstand wordt uitgedrukt in kPa, maar een uitdrukking in millimeter waterkolom is populairder.

De klassieke eenheid (g/m2 per 24 uur) was gemakkelijk te begrijpen. Maar de EN343 gebruikt een waarde van verdampingsweerstand (m2. Pa/W)), die wordt gemeten door het zogenaamde « skin model » (huidtest EN 11092). Voor een goede verstaanbaarheid: indien de Ret waarde hoger is, is de verdampingsweerstand van de stof sterker; daaruit volgt dat minder damp passeert in omstandigheden van een hoge Ret waarde. Het labo voert deze statische test uit bij 35°C. Ademende kledij evacueert de transpiratie van de huid en van het kledingstuk. Wanneer te veel vocht zich opstapelt in het kledingstuk, creëert de condensatie een indruk van een vochtige huid. In koude omstandigheden loopt de drager het risico om snel af te koelen; in warme omstandigheden verhoogt het hartritme en kan zich thermische stress ontwikkelen. Een persoon voelt zich goed als de hoeveelheid zweet die door het lichaam wordt geproduceerd, gelijk is aan de hoeveelheid zweet die wordt afgevoerd.

TEACO Werkkledinghuis heeft verschillende kleding die voldoet aan de norm EN343. Uiteraard voldoet de regenkleding hier aan, maar ook een behoorlijk aantal jassen voldoet aan deze norm.

Mascot Teresina

Bron: www.sioenapparel.com

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Reageren als een bezoeker (niet ingelogd).

Socal Media

Bezoek adres

  • Kalmarweg 14-2
  • 9723 JG Groningen

Contact

  • T: 050-549 2668
  • E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • F: 050-549 1829
  • Ga naar contact pagina »